Οι νηστείες έφτασαν και πολλοί αναρωτιούνται "πώς μπορούμε μέσω της νηστείας να παραμείνουμε υγιείς κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές;"
Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί σαράντα (40) ημέρες ξεκινώντας από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι 25 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του, όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ γίνεται επιτρεπτή η κατανάλωση ψαριών εώς και τις 12 Δεκεμβρίου.
Η νηστεία του Πάσχα διαρκεί πενήντα (50) ημέρες ξεκινώντας επίσημα απο την Καθαρή Δευτέρα (κινητή εορτή) μέχρι το μεγάλο Σάββατο. Αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του, όπως είναι τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και τα ψάρια. Συνήθως επιτρέπεται η κατανάλωση μαλάκιων (καλαμάρι, σουπιές, χταπόδι, γαρίδες) μονο τα Σαββατοκύριακα και ψάρι στις 25 Μαρτίου!
Εκτός όμως από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις , η νηστεία αδιαμφισβήτητα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της αποφυγής από τα ζωικά προϊόντα αυξάνοντας αυτόματα την κατανάλωση φυτικών προϊόντων πλούσιων σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, επιτυγχάνοντας έτσι θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο. !Προσοχή! αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων γενικά στη ζωή μας.
Οφέλη της νηστείας μπορεί να είναι η μείωση των επιπέδων ολικής και LDL («κακής») χοληστερόλης, η μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η απώλεια περιττού βάρους με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού κ.α
Επειδή όμως στις νηστείες συνήθως αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, αυγών και ψαριών, υπάρχει και ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά, όπως, σε βιταμίνη D, σε ασβέστιο, σε σίδηρο, σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας), σε ψευδάργυρο, σε βιταμίνη Β12, και Νιασίνη.
Άρα, για να διατηρήσουμε την υγεία μας μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας διατροφικής έλλειψης θρεπτικών συστατικών, πρέπει να γίνεται ένας σωστός συνδυασμός των τροφίμων που θα καταναλωθούν.
Πως επιτυγχάνεται αυτό;
Αρχικά, λόγω αποφυγής των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ένας από τους κυριότερους συνδυασμούς που πρέπει να γίνει, είναι η κατανάλωση οσπρίων με δημητριακά και σπόρους, δημιουργώντας έτσι ένα γεύμα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι οι συνδυασμοί, φασόλια με ψωμί, φακές με ρύζι, μπιζέλι με ρύζι κ.α
Έτσι, με αυτούς τους συνδυασμούς μπορούμε να επιτύχουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς την κατανάλωση προϊόντων κρέατος με ταυτόχρονη πρόσληψη και άλλων θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.
Επίσης, σωστός συνδυασμός πρέπει να γίνεται και για να επιτύχουμε την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε. Δηλαδή, με τη βοήθεια της βιταμίνης C, η απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα γίνεται καλύτερα, προσλαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου. Πλούσιες πηγές βιταμίνης C, είναι τα εσπεριδοειδή, άρα μπορεί να γίνεται συνδυασμός φακές με λεμόνι ή με 1 φλ χυμό πορτοκάλι μετά το φαγητό.
Πλούσιες πηγές σε θρεπτικά συστατικά είναι:
Βιταμίνη D: ψάρια – όσο επιτρέπονται (ρέγγα, σολομός, σαρδέλες και τόνος), φρούτα, ξηροί καρποί, λαχανικά, εμπλουτισμένες τροφές όπως δημητριακά για ενηλίκους και βρέφη, ψωμί. Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνη D, περισσότερο και από τα τρόφιμα.
Ασβέστιο: λευκό αλεύρι σόγιας, αμύγδαλα, καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια με μαλακά κόκκαλα (αθερίνα).
Σίδηρο: ψάρια, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια), τσάι, πατάτα, ρύζι, ηλιόσποροι, σιτάρι, ξηροί καρποί.
Βιταμίνη Β12: ψάρια, ψωμί, δημητριακά , φρούτα & λαχανικά , όσπρια.
Νιασίνη: ψάρια, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο, εμπλουτισμένα προϊόντα καλαμποκιού.
*Άτομα σε κατάσταση υποσιτισμού που έχουν αυξημένες ανάγκες, κυοφορούσες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι και παιδιά είναι πιθανόν να μην μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να τηρήσουν την νηστεία. Επίσης, άτομα με αναιμία και σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την θρεπτική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια νηστείας και καλό είναι πριν ξεκινήσουν νηστεία να επισκεφθούν τον γιατρό ή τον διαιτολόγο-διατροφολόγο τους.
Comments