top of page
Capsicums
 • Writer's pictureΔιατροφEat

Μύθος ή Αλήθεια;

Updated: Apr 1, 2022

Οι απόψεις διίστανται και μέρα με τη μέρα ακούμε και κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο, άλλοτε σωστό και άλλοτε λάθος. Πολλοί οι μύθοι πολλές και οι αλήθειες που μερικοί πιθανόν δεν γνωρίζουμε. Και οι μύθοι και οι αλήθειες έχουν την αιτιολογία τους και κάποιες όντως αλήθειες δεν γνωρίζαμε τον πραγματικό λόγο που τις καθιστά αληθείς.

Για να δούμε…….


 • Οι μπανάνες παχαίνουν, λένε… ΜΥΘΟΣ!

Μία μέτρια μπανάνα 70-90gr δίνει 65-85 kcal μόνο. Άρα σημαντικό ρόλο έχει η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.


 • Η πορτοκαλάδα τονώνει λόγο ζάχαρης. ΜΥΘΟΣ!

ΝΑΙ, η πορτοκαλάδα τονώνει αλλά όχι λόγο της ζάχαρης που περιέχει, αλλά έχει την ικανότητα να τονώνει σε καταστάσεις ζάλης ή μετά την αιμοδοσία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κάλιο (150mg κάλιο/ 100gr προϊόντος)


 • Ο συνδυασμός πρωτεϊνών με υδατάνθρακες, δυσκολεύει στην πέψη τους. ΜΥΘΟΣ!

Η πέψη του κάθε συστατικού γίνεται σε διαφορετικό μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα. Πιο συγκεκριμένα , η διάσπαση και απορρόφηση των πρωτεϊνών ξεκινάει στο στομάχι με τη βοήθεια της πεψίνης και τελειώνει στο δωδεκαδάκτυλο με την απορρόφηση των αμινοξέων. Ενώ, η πέψη των υδατανθράκων γίνεται στο τέλος του δωδεκαδακτύλου απορροφώντας δισακχαρίτες προχωρώντας στη νήστιδα όπου γίνεται και η απορρόφηση των μονοσακχαριτών. Άρα σε δεν υφίσταται ότι δεν πρέπει να καταναλωνονται μαζί.*ειδικά σε άτομα υγιείς.


 • 8-10 ποτήρια νερό ανά ημέρα ΜΥΘΟΣ!

Οι ανάγκες σε νερό εξαρτώνται κυρίως από την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα και το ποσοστό εφίδρωσης του κάθε ανθρώπου, γι’ αυτό πιο σωστά είναι η κατανάλωση νερού να υπολογίζεται ως εξής: 35ml/kg ΣΒ


 • Το γκρέιπφρουτ καίει λίπος ΜΥΘΟΣ!

 • Το νερό με το λεμόνι καίει λίπος ΜΥΘΟΣ!

Υπάρχει μια μανία απο όλες να ψάχνουν την ευύκολη λύση για κάυση λίπους. ΟΧΙ κανένα μαγικό ραβδί δεν κάνει θαύματα. Η λύση βρίσκεται άλλου...και όσον αφορά τους πιο πάνω μύθους...όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην οξύτητά του στομάχου.


 • Συστήνεται η κατανάλωση νερού ταυτόχρονα με το φαγητό. ΜΥΘΟΣ!

Καλό είναι κατά τη διάρκεια του φαγητού να μην καταναλώνεται νερό ή κάποιο άλλο αφέψημα, επειδή μπορεί να επηρεάσει τα οξέα του στομάχου, προκαλώντας δυσκολίες στην πέψη της τροφής και τις γνωστές καούρες.


 • Τα Light προϊόντα, ΑΔΥΝΑΤΊΖΟΥΝ ΜΥΘΟΣ!

Συνήθως στις βιομηχανίες παραγωγής light προϊόντων, αν αφαιρεθεί η ζάχαρη από ένα προϊόν, προσθέτουν αυτόματα λίπος για να διατηρηθεί η γεύση και να είναι πιο προσιτό στον καταναλωτή. ΛΟΓΙΚΟ! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους ούτε το ένα αλλά ούτε το άλλο. Ή περισσότερη ζάχαρη θα έχουν ή περισσότερα λιπαρά.


 • Βοηθούν τα ανθρακούχα ποτά στην πέψη; ΜΥΘΟΣ!

Το ανθρακικό στα ανθρακούχα ποτά, επηρεάζει το ph (οξύτητα)του στομάχου με αποτέλεσμα να μην βοηθά στην πέψη. Άρα μην ακούω δυκαιολογίες τύπου...να πιώ σόδα να χωνέψω! ΔΕΝ ΙΣΧΎΕΙ!

 • Αποκλεισμός κατεψυγμένων προϊόντων (λαχνικών). ΜΥΘΟΣ!

Δεν πρέπει να αποκλείουμε τα φρέσκα προϊόντα από την καθημερινότητά μας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα κατεψυγμένα προϊόντα μπορούν να καταστούν καλύτερα από τα φρέσκα, Γιατί όμως; Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό εάν και εφόσον η ψύξη σε ένα τρόφιμο γίνει αμέσως μετά τη συγκομιδή του χωρίς κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία με αποτέλεσμα να έχουμε π.χ μικρότερη απώλεια βιταμίνης C. Άρα, πρακτικά τα φρέσκα με τα κατεψυγμένα είναι τα ίδια με κάποιες μικρές διαφορές αναλόγως περιστάσεως. Αρκεί να γίνει σωστά η συγκομιδή και η κατάψηξη του προίόντος.


 • Η ζεστή πατάτα αυξάνει το γλυκαιμικό δείκτη; ΑΛΗΘΕΙΑ!

Η διαδικασία ζεματίσματος της πατάτας προκαλεί αύξηση του γλυκαιμικού της δείκτη καθιστώντας την «επικίνδυνη» για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Καλύτερα η πατάτες να καταναλώνονται αφού κρυώσουν για καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.


 • Η καφεΐνη εντείνει τη λειτουργία του μεταβολισμού ΑΛΗΘΕΙΑ


 • Είναι η γλυκοπατάτα ευεργετική; ΑΛΗΘΕΙΑ!

Πολλοί στο άκουσμα της λέξης γλυκοπατάτα, λόγω του πρώτου συνθετικού –γλυκο- έχουν την εντύπωση ότι η γλυκοπατάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα δεν αυξάνει αμέσως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να είναι ένα απο τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν και απο διαβητικούς.


 • Το μέλι διατηρεί τη θρεπτική του αξία όταν ζεσταθεί. ΜΥΘΟΣ!

Μπορεί το μέλι να έχει αυξημένη θρεπτική αξία, αλλά όταν υποστεί θερμότητα (βραστό νερό-τσάι), χάνει τις θρεπτικές του ιδιότητες.


 • Η διακοπή καπνίσματος προκαλεί αύξηση βάρους. ΑΛΗΘΕΙΑ!

ΑΛΛΑ, ΤΙ ΦΤΑΊΕΙ; Σίγουρα δεν είναι πρόβλημα στον οργανισμό το ότι προστίθενται κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά θέμα συνήθειας.

Τι εννοούμε; Η κίνηση που κάνει ένας άνθρωπος καπνίζοντας, επηρεάζει τον εγκέφαλο προκαλώντας το αίσθημα κορεσμού. Όταν σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, αυτή η κίνηση έχει ήδη γίνει συνήθεια και συνεχίζεται καταναλώνοντας όμως φαγητό αντί για τσιγάρο. (είναι θέμα ψυχολογίας).


 • Προτείνουμε αποξηραμένα φρούτα. ΑΛΗΘΕΙΑ!

Τα δαμάσκηνα, τα μήλα, οι σταφίδες κλπ κλπ , συνήθως είναι πλουσιότερα σε ασβέστιο σε αποξηραμένη μορφή παρά φρέσκα. Αλλά, σίγουρα δεν είναι τίποτα καλύτερο από το αυθεντικό φρέσκο φρούτο!!…γι’ αυτό πριν πιστέψεις οτιδήποτε, συμβουλέυσου έναν ειδικό Διατροφής, μελέτησε και μετά κρίνε, πράξε!

11 views0 comments

Comments


bottom of page